Normale prijs: 59,95
Vanaf 29,-
Badplanken zijn een hulpmiddel voor mensen die moeite hebben met het in- en uitstappen van een bad. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer iemand erg stijve benen heeft. De rand van het bad is dan vaak een onneembare vesting. Ook wanneer je problemen hebt met je evenwicht kan instappen of staand douchen in bad best gevaarlijk zijn. Badplanken bieden in zo'n geval uitkomst. Ze worden horizontaal over de breedte en boven op de rand van het ligbad geplaatst. Daardoor is het mogelijk om op de badplank te gaan zitten. Vervolgens kun je jezelf, eventueel met iemands hulp, 90 graden omdraaien en je benen over de rand het bad in verplaatsen.
Eenmaal met de voeten in het bad kan er nu zittend worden gedoucht. Hou er wel rekening mee dat de plank breed genoeg is, zodat je comfortabel kunt zitten. Voor sommigen is zittend douchen het eindstation, terwijl anderen de plank ook gebruiken als tussenstation. Het is namelijk mogelijk om je vanaf de plank in het badwater te laten zakken. De plank en een eventuele handgreep zorgen er ook voor dat je voldoende houvast hebt wanneer je in bad zit. Zo kun je gewoon heerlijk genieten van een lekker bad.
Badplanken zijn dus eerst en vooral bedoeld en ontwikkeld als een hulpmiddel. Er is tegenwoordig echter ook een ander type plank op de markt. Deze dient een heel ander doel. Het is namelijk een soort van verwenplank. In het kader van dit informatieve artikel is het goed om dit even aan te stippen. Al was het maar om verwarring te voorkomen. De bedoeling van deze meestal van hout gemaakte planken is eigenlijk louter om van het baden een feest te maken en jezelf eens optimaal te verwennen. Ze zijn zo gemaakt dat je er een (wijn)glas op kwijt kunt en er een tablet of boek in kunt vastzetten. Leuk wanneer je vanuit bad een filmpje wil kijken of een boek lezen. Ben je aan het googelen en klik je op een webpagina met dit type badplanken dan moet je deze niet verwarren met het hulpmiddel waarnaar je op zoek bent.
Badplanken wegen niet zwaar. Je kunt ze dan ook gemakkelijk op de randen van het bad neerleggen. Het is belangrijk dat de plank goed wordt vastgemaakt zodat je er zeker van bent dat hij niet kan gaan schuiven. Dankzij de verstelbare noppen past de plank zowel in een groter als kleiner bad. Je moet deze noppen helemaal tegen de badranden aanschuiven en vervolgens goed aandraaien. Sommige planken zijn daarnaast speciaal voorzien van zuignappen die zich vastzuigen aan de wanden van het bad.
Een badplank is gemaakt voor jouw veiligheid. Daarom hebben ze meestal ook een handgreep. Deze bevindt zich aan de muurzijde van het bad. Dat is niet alleen veilig, maar zorgt ook voor extra steun bij het in- en uitstappen. Daarnaast beschikken de meeste badplanken over een antislip zitoppervlak om glijden te voorkomen. Die antisliplaag is meestal ook aanwezig op de handgrepen.
Wanneer de badplank op de rand van het bad is geplaatst, is het nog slechts een kwestie van er bovenop gaan zitten en vervolgens je benen over de badrand heen te tillen. Je hebt nu de keuze om zittend te douchen of om verder af te zakken het badwater in.
Wanneer het steeds moeilijker wordt om een bad in te stappen en staand douchen in jouw ligbad vrijwel onmogelijk wordt, dan kom je voor een moeilijke keuze te staan. Moet je nu besluiten om een dure verbouwing te laten doen waarbij het ligbad wordt verwijderd en vervangen door een douchecabine? Het is goed voor te stellen dat je jouw bad nog niet kwijt wil. Je hebt er jarenlang van genoten en bent niet anders gewend. Misschien zijn er ook andere familieleden die er nog graag gebruik van willen maken. Zolang het bewegen nog redelijk goed gaat en het voor jou veilig is om met behulp van een badplank het bad in te stappen, dan is dat een goede reden om voorlopig nog even te wachten met zo'n dure verbouwing. Badplanken zijn voor menigeen een aantrekkelijke en betaalbare oplossing.
Naar boven