Kalenderklokken

BBrain Family G2 Blijf in contact met beeldbellen

Meer informatie Meer informatie
   

8 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
8 products found
   

8 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
8 products found

Seniorenklokken of Kalenderklok?

Een kalenderklok kan een oplossing zijn voor mensen met geheugenproblemen. Ze worden daarom ook wel seniorenklok, dementieklok of Alzheimerklok genoemd. Met een kalenderklok / seniorenklok heeft de gebruiker vaak meer rust in zijn of haar leven. Dankzij de heldere aanduiding van de tijd, dag en datum is er meer grip op het leven en worden bepaalde dingen minder snel vergeten

Een kalenderklok kopen: waar moet u op letten

Bij het kopen van de kalenderklok is het belangrijk om op een aantal punten te letten.

  • Voor mensen met dementie is het belangrijk dat de kalenderklok overzichtelijk is en extra ondersteuning biedt in het dagelijkse leven. Het is natuurlijk mooi als de temperatuur aangegeven wordt, maar voor veel mensen met een vorm van dementie is dat te veel informatie in een keer.

    In dat geval kunt u beter kiezen voor een kalenderklok waar alleen de tijd, de dag & datum weergegeven wordt. Een goede extra toevoeging is bijvoorbeeld ook een kalenderklok dat ook nog het dagdeel toont. Zo weet de gebruiker exact hoe laat het is, welke dag & datum het is, maar ook of het ochtend- middag- avond of nacht is. Een voorbeeld hiervan is de Digitale Dementieklok met Alarmfunctie.

  • Het begrijpen van een kalenderklok met wijzerplaat (analoog) is voor mensen met bijvoorbeeld dementie soms gemakkelijker dan een digitale klok. Toch biedt een kalenderklok met een digitale weergave een bepaalde maten van rust. Er bestaan ook digitale kalenderklokken waarbij u kunt kiezen/wisselen tussen een digitale of analoge weergave. De klok, Seniorenklok met Dag en Datum, beschikt zelfs over de mogelijkheid om de tijd zowel digitaal als analoog gelijktijdig te weergeven. 

  • Voor mensen die niet meer zo goed kunnen zien, is het uiteraard belangrijk dat de cijfers en letters groot zijn en dat het contrast goed is. De eerder genoemde Digitale Dementieklok met Alarmfunctie biedt de gebruiker de mogelijkheid om de letters in de kleur Geel te tonen. Dit vergroot het contrast en verbeterd de leesbaarheid. 
  • Sommige kalenderklokken geven de dag & datum aan in het Engels. Dit is uiteraard niet voor alle gebruikers wenselijk. Let bij het aankopen van een kalenderklok / dementieklok dan altijd goed op in welke talen deze allemaal ingesteld kan worden. Soms staat er op de afbeelding van de kalenderklok Engelse tekst, maar is deze gewoon in het Nederlands in te stellen.

  • Er zijn kalenderklokken die over een alarmfunctie beschikken. Dit is uiteraard handig voor het wekken of voor het zetten van een alarm voor een bepaalde afspraak of pil innamen. Let bij het aanschaffen van een kalenderklok met alarmfunctie of de bediening van deze klok en de wekkerfunctie niet te ingewikkeld is. Dit zal er meestal toe leiden dat de functie helemaal niet gebruikt gaat worden.

Radiogestuurde Kalenderklok: wat houdt dit in?

Een radiogestuurde kalenderklok verzet de tijd automatisch van de wintertijd naar de zomertijd. Dit is handig voor ouderen en ook zeker mensen met dementie. U hangt de kalenderklok op of zet deze neer en heeft er in principe geen omkijken meer naar. Het kan voor mensen met dementie (maar eigenlijk voor iedereen) ook zeer verwarrend zijn als de tijd, dag of datum in een keer niet meer klopt. Eventuele gevaarlijke klusjes, zoals het verstellen van een kalenderklok die op een hoogte hangt zijn dan niet meer nodig.

Wordt een kalenderklok vergoed?

Een kalenderklok wordt helaas niet vergoed door de WMO of zorgverzekering.

Naar boven