Incontinentiemateriaal

Maximale bescherming, in iedere situatie

Incontinentiebroekjes

TENA Pants

Attends broekjes

Abena broekjes

Broekjes kind

Zwembroeken

Incontinentie bed onderleggers

TENA Bed onderleggers

Attends onderleggers

Abena onderleggers

Stoelbeschermers

Matrasbeschermers

Incontinentie inleggers

TENA inleggers

Attends inleggers

Abena inleggers

Incontinentie luiers

TENA slips

TENA Flex

Attends slips

Abena slips

Urinalen

Urinaal voor mannen

Urinaal voor vrouwen

Urinaalhouders

Bedpannen

Verzorging & bescherming

Wassen & reinigen

Huidbescherming

Barrière crème

Fixerend Ondergoed

TENA Fix

Abena Abri-fix

Incontinentie matrassen

Zorgmatrassen

Top producten
Onze topmerken

Wat is incontinentie?

Incontinentie is het ongewild verlies van urine. Van druppels tot het verlies van de gehele blaasinhoud. Het is geen ziekte, maar kan wel zorgen voor vervelende situaties. Urineverlies komt op elke leeftijd voor. De algemene gedachte dat incontinentie alleen iets voor ouderen is, klopt dus niet. Zowel mannen als vrouwen hebben er last van. Er zijn verschillende soorten - en oorzaken van incontinentie. Op deze pagina leest u over verschillende oplossingen bij incontinentie.


Absorptievermogen incontinentiemateriaal

Het belangrijkste verschil tussen incontinentiematerialen is het absorptievermogen. Dit verschilt per product. Bij deze producten staat vaak in een schaal met druppeltjes aangegeven hoeveel het materiaal absorbeert. Neem dit getal echter niet letterlijk. Het absorptieniveau wordt namelijk gemeten door het materiaal onder te dompelen in een bak water. Wanneer uw materiaal zo nat is wil u het waarschijnlijk al ververst hebben. Ga uit van 50-70% van het absorptievermogen.


Welke soorten incontinentiematerialen zijn er?

Er zijn verschillende soorten incontinentiemateriaal. Zoveel dat u mogelijk door de bomen het bos niet meer ziet. Maar geen zorgen, wij proberen de diverse soorten incontinentiemateriaal toe te lichten om u een indicatie te geven welk incontinentiemateriaal het beste geschikt is voor uw situatie. 

Luiers/slips voor volwassenen

Wie denkt aan urineverlies zal direct een link leggen met de luier voor een baby. Dat maakt het een wat beladen term. Veel volwassenen zitten nu eenmaal niet te wachten op een associatie met een nog maar net geboren kind. Vandaar dat de luier ook vaak gewoon slip of pants wordt genoemd.

Over het algemeen geldt voor deze luiers dat de urine wordt geabsorbeerd door kleine witte korrels, die bekend staan onder de naam SAP (super absorberende polymeren). Deze korrels, die zijn verspreid in een laag watten, hebben het vermogen om snel een grote hoeveelheid urine op te nemen. Het vocht wordt vervolgens omgezet in een gel en houdt ook onder druk de urine vast. SAP is zo sterk dat een theelepeltje korrels al genoeg is om een halve liter water te absorberen. Omdat de SAP-korrels ook in staat zijn om de ammoniak uit de urine te neutraliseren, worden bovendien nare geurtjes voorkomen.

De verschillende incontinentieproducten worden gekenmerkt door een buitenzijde die de urine tegenhoudt, waardoor het daar altijd droog blijft. De binnenkant heeft juist een laagje dat snel vocht doorlaat zodat dit snel kan doorstromen naar de wattenlaag en opgenomen door de absorberende SAP-korrels.

Luiers/slips worden over het algemeen gebruikt bij zwaardere urine en ontlasting incontinentie. Omdat ze een groot absorptievermogen hebben, zijn ze ook geschikt voor gedurende de nacht.

Inleggers

Voor vrouwen zijn inleggers eigenlijk heel normaal. De stroken die zijn voorzien van een absorberend materiaal legt u zelf in het ondergoed, net zoals u dat doet met maandverband. De inleggers zijn vooral geschikt wanneer het urineverlies beperkt is tot kleine hoeveelheden. De naam TENA Lady klinkt veel mensen waarschijnlijk bekend in de oren.

Het zelfde merk brengt ook inleggers voor mannen op de markt; TENA Men. Mannen zullen, zeker in het begin, wat meer moeite hebben om een inlegger in hun ondergoed te doen. Ze zijn dit tenslotte helemaal niet gewend. Toch zal het overgrote deel niet lang twijfelen om te kiezen voor de voordelen die 'het droog houden' met zich meebrengen.

De inleggers voor mannen zijn trouwens helemaal op het mannelijk lichaam afgestemd. Zij zijn vooral gebaat bij een goede bescherming aan de voorkant. Daarom is het verband ter hoogte van de penis breder en hoger of zelfs anatomisch voorgevormd.

Bekijk ons complete assortiment inleggers of ga direct naar:


Incontinentiebroekjes

In een pants of een luierbroekje kunt u zo instappen. Ze lijken wat dat betreft op normaal ondergoed met het verschil dat u ze na gebruik direct weggooit. Het is daarom een populair hulpmiddel bij incontinentie. Dankzij een sterk elastiek aan de bovenkant en rond de benen, sluit het broekje uitstekend aan op het lichaam. Deze incontinentiebroekjes zijn duurder dan slips. Dit komt onder meer omdat hier elastiek in is verwerkt. De broekjes zijn evenals slips voorzien van een wattenlaag met SAP.

Wilt u voor een incontinentiebroekje gaan, maar weet u niet welke? Bovenaan de categegoriepagina staat een handige online keuzehulp die u opweg kan helpen. Bekijk ons volledige assoritment incontinentiebroekjes of ga meteen naar:


Matras beschermers

Hoewel er dus voldoende materiaal voorhanden is om uzelf zo goed mogelijk te beschermen, nemen mensen vaak ook het zekere voor het onzekere. Het kan gebeuren dat u zoveel vocht verliest dat zelfs het beste materiaal hier niet tegen is opgewassen. De slip of broekje raakt verzadigd waardoor de urine kan doordringen tot de matras. Door het gebruik van bed onderleggers, op of onder het hoeslaken, is het mogelijk om de matras te beschermen. Er zijn zowel onderliggers beschikbaar of eenmalig gebruik als ook afwasbare onderleggers. Beide hulpmiddelen dragen ertoe bij dat ook de nacht zo normaal mogelijk verloopt voor iedereen die last heeft van incontinentie.

Bekijk hier ons volledige assortiment onderleggers of ga meteen naar:


Eerst uitproberen?

Verschillende merken waaronder TENA bieden vaak proefpakketten aan. Deze worden gratis en discreet verpakt en naar uw adres opgestuurd. Door eerst een of meerdere absorberende incontinentieproducten uit te proberen, kan iedereen zelf bepalen welk materiaal het beste bij hem of haar past.


Vochtafstotende crème

Wanneer er onverhoopt toch lekkage is geweest, moet u de huid direct reinigen. Dit kan bijvoorbeeld met speciaal hiervoor bestemde kant-en-klare wasdoekjes of gewoon met water en zeep. Is de huid schoon, smeer het dan in met een vochtafstotende crème. ook wel barrière crème genoemd. Dat zorgt voor extra bescherming.


Andere hulpmiddelen bij incontinentie

Incontinentiematerialen, zoals bijvoorbeeld urinalen, zijn er in allerlei maten en soorten en speciaal ontwikkeld voor mannen, vrouwen en kinderen. In dit artikel heb je geleerd hoe merken als TENA, Attends en Abena incontinentieproducten maken die dankzij de sterk absorberende SAP-korrels heel veel vocht kunnen opnemen. Bovendien zijn ze dermatologisch getest waardoor de kans op huidirritatie laag is.

Leven met incontinentie is best vervelend, maar gelukkig is er een ruim aanbod van incontinentieproducten voorhanden die u helpen om de leefstijl die u wenst zoveel mogelijk te kunnen handhaven.

Naar boven