Langer Zelfstandig Thuis Wonen

Door middel van woningaanpassingen kunnen kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking (langer) thuis blijven wonen. U kunt hierbij denken aan de aanschaf van een traplift, badlift of senioren bed, maar ook aan kleine oplossingen zoals een wandbeugel, toiletverhoger en aangepast bestek. Voor elke ruimte in huis zijn er hulpmiddelen die het (zelfstandig) thuis wonen bevorderen.

Langer Zelfstandig Wonen Ouderen

De bevolking vergrijst in hoog tempo en tegelijkertijd neemt de zorgvraag toe. Vanuit de overheid worden ouderen gestimuleerd om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. De meeste senioren zijn hier ook voorstander van: liever langer thuis, dan naar een verpleegtehuis. Om dit mogelijk te maken zijn hulpmiddelen onontbeerlijk. Het is hierbij belangrijk dat het thuis wonen zo aangenaam en veilig mogelijk wordt gemaakt.

Veilig Thuis Wonen

Langer thuis wonen brengt ook risico’s met zich mee. Ongeveer één op de drie nog thuiswonende ouderen valt minstens éénmaal per jaar. Dit kan nare gevolgen hebben. Sommigen moeten na een val opgenomen worden in een zorgcentrum of ziekenhuis. Bij anderen ontstaat veel angst om opnieuw te vallen. Dit leidt tot onzekerheid bij gewone, dagelijkse bezigheden. Het gebruik van de juiste hulpmiddelen kan deze onzekerheid wegnemen. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Zorg dan ook voor een veilige leefomgeving om zo het risico op vallen en uitglijden te beperken.

Zelfredzaamheid

Zelfredzaamheid is het vermogen van mensen om dagelijkse algemene levensverrichtingen te kunnen verrichten met zo min mogelijk professionele ondersteuning en zorg. Door middel van het aanschaffen van de juiste hulpmiddelen kunnen mensen hun zelfstandigheid vergroten. Ook professionele zorgmedewerkers kunnen de zelfredzaamheid van hun cliënten stimuleren. Een groot aantal cliënten zouden zelfstandig hun steunkousen kunnen aantrekken met behulp van steunkoushulpmiddelen. 17% van de 'uittrekcliënten' en 6% van de 'aantrekcliënten' zijn zelfstandig door de inzet van een steunkoushulpmiddel, waar voorheen een zorgprofessional werd ingezet (ZonMw - Bijlage kostenbesparende projecten, 2009).

Hulpmiddelen voor Ouderen en Hulpbehoevenden

Welke hulpmiddelen, die de zelfredzaamheid vergroten en zo het leven aangenamer maken, zijn er nu allemaal te verkrijgen? Om u hierin te begeleiden presenteert Hulpmiddelwereld het Langer Thuis Wonen huis. Het huis geeft per ruimte inzicht in de mogelijkheden die er zijn om hulpmiddelen in te zetten. Het huis is onderverdeeld in de volgende ruimtes: Slaapkamer, Trap, Badkamer, Woonkamer, Eetkamer, Toilet en Keuken. Door op een ruimte te klikken worden er verschillende categorieën gepresenteerd. Elke categorie omvat een aantal hulpmiddelen die ondersteuning bieden bij bepaalde activiteiten. Zo vindt u bijvoorbeeld in de slaapkamer de categorie aankleedhulpmiddelen. Onder aankleedhulpmiddelen worden producten voorgesteld die helpen bij het zelfstandig aan- en uitkleden. Zo helpt een sliplift bij het aantrekken van de onderbroek, een aankleedstok vergemakkelijkt het aantrekken van kleding, de Arion Sim Slide zorgt ervoor dat men zelfstandig steunkousen kan aan- en uittrekken en de knopenhaak helpt bij het vastmaken van de knopen van een hemd. Met het Langer Thuis Wonen huis ontdekt u de mogelijkheden voor het langer zelfstandig uitvoeren van taken.

Langer Zelfstandig Thuis Wonen

Naar boven