Gezond thuis leven

Een gezonde leefomgeving in huis is heel belangrijk. Mensen zijn door de coronacrisis namelijk gewend aan thuiszijn. Thuiswerken en videobellen zijn het nieuwe normaal geworden. Dit heeft als resultaat dat mensen meer thuis zijn dan ooit. Juist daarom is een gezond binnenklimaat zo belangrijk. Wil u zelf een gezond leefklimaat creëren thuis? Neem een kijkje in ons assortiment!

   

4 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
4 products found
   

4 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
4 products found

Gezonde luchtkwaliteit thuis

Voor een gezonde leefomgeving thuis is de luchtkwaliteit de belangrijkste factor. Lucht is namelijk bijna overal. We ademen het constant in en uit, dus hoe gezonder de lucht, hoe gezonder wij zelf ook zijn. Echter vervuilen wij de lucht door uit te ademen en door materialen in de ruimte die slechte lucht uitademen. Denk hierbij aan schoonmaakmiddelen, deodorant of printers.

 

Juiste temperatuur in de woning

Het menselijk lichaam heeft een constante temperatuur van 37 graden nodig. Hier zorgt het lichaam zelf voor. Wanneer het koud is, heeft het lichaam meer energie nodig om diezelfde 37 graden aan te houden. Het lichaam kan zich aanpassen aan extreme omstandigheden, maar het functioneert optimaal bij een temperatuur van tussen de 18 en 22 graden. Wonen in een te koud huis heeft negatieve gevolgen voor uw gezondheid. Het verhoogt ten eerste de kans op astma en andere ademhalingsziekten. Ook groeien schadelijke schimmels beter in lagere temperaturen. Zorg er dus voor dat uw woning warm genoeg is. Echter moet u er wel voor zorgen dat u genoeg zonlicht krijgt. Tijdens de winterdagen kan een zonlichtvervanger een winter depressie voorkomen. Deze bootst namelijk de zon energie na waardoor u weer energiek wordt. Klik hier voor onze daglichtlamp

 

Luchtvochtigheid in huis verbeteren

Voor optimale leefomstandigheden is het belangrijk dat de luchtvochtigheid goed is. Een ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40- en 60%. Wanneer u zelf wil testen of de luchtvochtigheid in huis goed is, is daar een handig trucje voor:

  1. Doe twee of drie ijsblokjes in een glas water.
  2. Laat vier tot vijf minuten staan.
  3. Controleer het resultaat – wanneer het glas druipt van de condensatie, is dat een indicatie dat de luchtvochtigheid hoog is. Als er echter helemaal geen condens is, wijst dat erop dat de lucht te droog is.
  4. Doe deze test niet in de keuken. Hier kan het resultaat namelijk beïnvloed worden door kookdampen. Kies dus een andere ruimte uit zoals bijvoorbeeld de woonkamer.

 

Uw lucht is te vochtig

Een te vochtig huis kan ontstaan door heel veel factoren. Mogelijke redenen zijn: ligging, grondsoort, grondwaterpeil, ventilatiemogelijkheden, mate van isolatie of stookgedrag. Wanneer de lucht in uw huis te vochtig is, zorgt dit voor schimmels en bacteriën in huis. Dit is  door inhalatie slecht voor de gezondheid. Ook kan er door een te hoog vochtgehalte een muffe geur ontstaan en kunnen houten materialen in huis gaan uitzetten. Wanneer de lucht in uw huis te vochtig is, zijn hier een aantal tips:

  • Hang natte was buiten. Wanneer het regent kunt u een raam openzetten op de plek waar de was droogt. Op deze manier kan het vocht toch naar buiten.
  • Maak na douchen of gebruik van een bad de badkamer droog. Veeg de vochtige plekken af met een doekje.
  • Zet uw afzuigkap aan tijdens het koken en doe een deksel op uw pannen.
  • Zorg voor ventilatie, door bijvoorbeeld een raampje open te zetten. Doe dit meerdere malen per dag zodat de lucht door uw woning kan gaan.
  • Wanneer uw huis beschikt over mechanische ventilatie, gebruik dit dan ook. Zorg ervoor dat deze ook altijd aanstaat.

 

Uw lucht is te droog:

Wanneer de verwarming in de winter aanstaat kan de luchtvochtigheid snel zakken tot onder ideale waarde. Ook gebruik van airco zorgt hiervoor. Bij een lage luchtvochtigheid verliest het lichaam vocht omdat het zweet op de huid sneller verdampt. Ook kunnen de longen minder zuurstof uit de lucht halen, waardoor astma en allergische reactie versterkt kunnen worden. Daarbij verspreiden bacteriën en virussen zich sneller in deze droge lucht. Verder is deze droge lucht niet goed voor houten vloeren. Wanneer u de lucht in uw huis vochtiger wil maken kunt u een bakje met water op de verwarming of kachel zetten. Vaak helpt dit echter niet om de optimale vochtigheid van 40- 60% te behalen. Voor de optimale luchtvochtigheid kunt u een luchtbevochtiger aanschaffen. Wanneer de huid op uw gezicht er minder mooi uitziet door onder andere droge lucht biedt onze gezichtssauna oplossing.

Naar boven