Weerstand op peil houden

Met het creëren en behouden van een goede weerstand zorgt u ervoor dat je lichaam beter in staat is om bacteriën en virussen te bestrijden. De hoogte van uw weerstand hangt af van uw afweersysteem, ook wel immuunsysteem genoemd. Dit systeem bestaat uit antistoffen en witte bloedcellen. Deze strijden continu tegen negatieve invloeden van buiten af. De weerstand van het menselijk lichaam is dus van groot belang voor een goede gezondheid. U kunt uw weerstand vermogen middels een gezonde leefstijl. Uw weerstand kan ook verhoogd worden door bepaalde supplementen te nemen. Hulpmiddelwereld biedt een uitgebreid assortiment aan supplementen om de weerstand te verhogen.

   

15 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
15 products found
   

15 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
15 products found

Werking van het immuunsysteem

Elk mens heeft een immuunsysteem. Deze bevindt zich in het hele lichaam. Het zit onder andere in uw huid, luchtwegen, darmen, bloed en lymfestelsel. Alle onderdelen van dit systeem werken samen om negatieve invloeden van buitenaf tegen te gaan. Het immuunsysteem is te verdelen in drie groepen, namelijk de fysieke barrière, de algemene afweer en de specifieke afweer.

 • Fysieke barrière

De fysieke barrière is hetgeen wat tussen het interne lichaam en de buitenwereld zit. De fysieke barrière is de eerste stap waarbij bacteriën en virussen onschadelijk worden gemaakt. Tot deze fysieke barrière behoort bijvoorbeeld de huid. De huid zorgt ervoor dat schadelijke stoffen niet u lichaam inkomen. Daarnaast behoren de slijmvliezen in u darmen en luchtwegen tot de fysieke barrière van het immuunsysteem. Via de slijmvliezen worden bacteriën vervoerd naar de keelholte, waar ze vervolgens in aanraking komen met stoffen die de bacteriën doden.

 • De algemene afweer

De algemene afweer is bedoeld om alle lichaamsvreemde stoffen onschadelijk te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wondje die u hebt opgelopen. De algemene afweer maakt stoffen vrij die de lichaamsvreemde stoffen die hier binnen komen onschadelijke maken.

 • Specifieke afweer

u specifieke afweer werkt zoals de naam al suggereert, slechts op één ziekteverwekker. De specifieke afweer is hoog nodig wanneer een ziekteverwekker zich snel kan verspreiden in u lichaam. De algemene afweer kan dit namelijk vaak niet alleen aan.

 

Aangeboren of aangeleerd immuunsysteem

Het aangeboren immuunsysteem heb u al bij u geboorte. Dit immuunsysteem bestaat uit de fysieke barrière en de algemene afweer. Het aangeleerd immuunsysteem bestaat uit de specifieke afweer. Deze afweer onthoudt ziekteverwekkers waar u al eens mee in aanraking bent geweest. Hierdoor bouwt u lichaam een immuniteit op tegen deze ziektes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een griepspuit. Dit is een dode bacterie die wordt toegediend. Deze bacterie maakt u niet ziek, maar het menselijk lichaam bouwt wel immuniteit op tegen deze bacterie.

 

Immuunsysteem testen

Wanneer u het vermoeden hebt dat u immuunsysteem niet goed werkt, is het belangrijk om dit te laten testen bij u huisarts. u huisarts doet dit middels immuunsysteem bloedonderzoek. In het bloed wordt dan gekeken of u genoeg witte bloedcellen hebt. Wanneer dit aantal laag is, is dit een indicatie dat u immuunsysteem te laag is. Om de onderliggende oorzaak te vinden zal de arts dit verder onderzoeken.

 

Lage weerstand

Wanneer u een lage weerstand hebt is u lichaam is niet meer goed opgewassen tegen ziekteverwekkers en wordt daardoor snel ziek. Aan de volgende symptomen herken u een verlaagde weerstand:

 • (Chronische) vermoeidheid
 • Vaak ziek
 • Veel infecties
 • Langzaam herstel en genezing
 • Allergieën of overgevoeligheden

Een lage weerstand kan verschillende oorzaken hebben. Veel voorkomende oorzaken zijn:

 • Slaapgebrek
 • Slechte voeding
 • Stress
 • Stoornissen in de wittebloedlichaampjes
 • Gebruik van bepaalde medicijnen
 • Ouderdom

Met een lage weerstand ben u vatbaarder voor infecties zoals de griep of een verkoudheid. Ook kan ziekte met een lage weerstand heftiger verlopen dan ziekte met hogere weerstand.

 

Weerstand verhogen

Bent u ziek geweest? Is uw weerstand lager na een corona besmetting? Of wil u simpelweg uw weerstand verhogen? Onderstaande tips kunnen u helpen om uw immuunsysteem een boost te geven en uw weerstand een stuku te verhogen:

 • Neem genoeg slaap
 • Blijf in beweging
 • Zorg voor een goede hygiëne
 • Eet gezond en gevarieerd en zorg dat u voldoende vitamine binnenkrijgt

Wilt u uw immuunsysteem versterken en heeft u hiervoor extra supplementen nodig? Neem gerust een kijke in ons assortiment! Wij bieden verschillende categorieën weerstand verhogende supplementen aan. Namelijk: Probiotica, Multivitaminen, Vitamine b&c, amninozuren & vetzuren en mineralen.

Naar boven