Medische mondkapjes

Medische mondkapjes worden voornamelijk in de zorgsector gebruikt en zijn ter voorkoming van verspreiding van (potentieel) schadelijke virusdeeltjes. Medische mondkapjes, ook vaker medicinale mondkapjes genoemd, hebben veelal een hoge filtercapaciteit om deze potentiële schadelijke partikels uit de lucht te filteren. Hoe hoger de filtercapaciteit, hoe beter de bescherming. De twee medische mondkapjes die Hulpmiddelwereld aanbiedt, zijn de Chirurgische mondneusmaskers Typ IIR en de FFP2 mondkapjes.

   

8 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
8 products found
   

8 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
8 products found

Wat is een medisch mondkapje?

Medische mondkapjes worden tegenwoordig zoveel aangeboden dat het begrijpelijk is dat u af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Komt er ook nog bij dat de een ze medische mondkapjes noemt en de andere medische mondmaskers en de ander weer iets anders. Zeker sinds mondkapjes per 1 december 2020 verplicht waren, was het belangrijk dat u het verschil tussen medische mondkapjes zijn en niet-medische mondkapjes wist. Inmiddels is er wel door de Overheid besloten dat per 26 juni 2021 de mondkapjesplicht grotendeels vervalt. Lees daar hier meer over.

Een groot kenmerk waarin medische mondkapjes zich onderscheiden van bijvoorbeeld niet-medische mondkapjes is dat medische mondkapjes moeten voldoen aan kwaliteitsstandaarden en Europese richtlijnen omtrent persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen. Mondkapjes die aan deze richtlijnen en kwaliteitsstandaarden voldoen, zijn geschikt voor in de zorg en krijgen daardoor de benaming medische mondkapjes. Het is bijvoorbeeld van belang dat medische mondkapjes een CE-markering bezitten. Dit geeft aan dat desbetreffende mondkapje voldoet aan de minimale eisen voor gezondheid, veiligheid en milieu die worden vermeld in de Europese richtlijn omtrent de productgroep. Chirurgische mondneusmaskers moeten bijvoorbeeld ook voldoen aan EN 14683 eisen (eisen rondom bacteriële filter efficiency, ademweerstand en spatweerstand van de maskers).

De Chirurgische mondneusmaskers die Hulpmiddelwereld aanbiedt, voldoen aan de aan de EN 14683 (2019) + AC (2019) norm en hebben een CE-certificering. Ook de FFP2 medische mondkapjes die wij aanbieden hebben een CE-certificering en zijn tevens ook DEKRA gekeurd.

Bekende benamingen voor medische mondkapjes zijn FFP, chirurgische mondneusmasker type II of chirurgische mondneusmasker type IIR of KN95. Let wel altijd of ze aan de bijbehorende normen voldoen. 


Welke medische mondkapjes zijn er?

Er zijn een aantal populaire medische mondkapjes op de markt die de laatste tijd overal verkrijgbaar zijn. Dit zijn voornamelijk de chirurgische mondneusmaskers, FFP1 mondkapjes, FFP2 mondkapje en FFP3 mondkapjes.

Medische mondkapjes

Chirurgische mondkapjes

Chirurgische mondneusmaskers komen er in twee typen; II en IIR. De variant met de 'R' in zijn spatbestending. Dit houdt in dat spatten lichaamsvocht tijdens het praten, hoesten of niezen tegengehouden worden. Deze medische mondkapjes IIR beschermen dus beter dan de II variant. De chirurgische mondmasker type IIR zijn voornamelijk bedoeld om de omgeving van de drager van het mondkapje te beschermen en houden aerosole druppels tegen die mogelijk schadelijke bacteriën bevatten tegen. Maar naast dat het de omgeving van de drager beschermt, beschermt het de drager van het mondkapje ook tegen spatten van omringende mensen.

De chirurgische mondkapjes IIR zijn, naast de FFP2 variant, een van de populairste medische maskers tijdens de afgelopen periode.

FFP masker medisch

Andere medische mondkapje zijn mondkapjes van de FFP reeksFFP1 zijn mondkapjes met de minste filtercapaciteit in de FFP reeks. De FFP1 mondkapjes hebben een filtercapaciteit van ≥ 80%. De FFP2 mondkapjes volgen dit op met een filtercapaciteit van ≥ 94%. FFP3 maskers spannen de kroon met een filtercapaciteit van ≥ 99%. FFP3 maskers, ook vaker stofmaskers genoemd, worden veelal gebruikt bij werkzaamheden waar giftige stoffen of gassen kunnen vrijkomen. 

De FFP2 mondkapjes die Hulpmiddelwereld aanbiedt, hebben een filtercapaciteit van ≥ 95% en zijn Dekra gekeurd en CE-gecertificeerd. 

Let er wel te allen tijde op dat de medische mondkapjes die u aanschaft aan de juiste eisen voldoen.


Welk medisch mondkapje moet ik kopen?

Welk medisch mondkapje het meest geschikt voor u is, hangt geheel af van uw situatie. Over het algemeen worden in de zorg chirurgische mondmasker type IIR gedragen en ook geadviseerd door de Overheid. Alleen indien er hoogrisico handelingen plaats moeten vinden dan worden FFP2 masker aangeraden. Hier vindt u handelscategorieën die de Overheid heeft opgesteld met bijbehorende persoonlijke beschermingsmiddelen die zij voldoende achten. 

In principe is een medisch mondkapje IIR voldoende, maar mocht u toch een hogere beschermingsgraad tegen virusdeeltjes wensen dan is een FFP2 masker kopen aan te raden. Het is namelijk zo dat FFP2 mondkapjes betere bescherming bieden dan chirurgische mondmaskers. Dit komt omdat FFP2 mondkapjes ook de ingeademde lucht filteren. Dit gebeurt bij chirurgische mondneusmasker type IIR ook, maar niet zo goed als bij FFP2 mondkapjes. 


Andere persoonlijke beschermingsmiddelen

Naast medische mondkapjes en niet medische mondkapjes voor kinderen, zijn er nog andere persoonlijke beschermingsmiddelen die u kunt overwegen aan te schaffen om u of uw werknemers nog beter te beschermen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een flesje met desinfecterende handgel of Sterillium Med voor het snel schoonmaken van uw handen of desinfectie spray voor het snel en effectief desinfecteren van oppervlaktes. Zoekt u beschermingsmiddelen die meer in de zorg worden gebruikt dan kunnen isolatieschorten wellicht een optie voor u zijn. 

Tot slot bieden we ook nog sneltesten aan. Dit zijn twee verschillende types sneltesten voor Corona: Antigeen sneltesten en Antibody sneltesten.

Kijk ook eens op onze mondkapjespagina voor alle beschermingsmiddelen.


Tot wanneer zijn mondkapjes nog verplicht?

Per 26 juni 2021 vervalt de mondkapjesplicht in Nederland grotendeels. Grotendeels.. dus niet helemaal? Dat klopt. Waar de anderhalve meter niet gehandhaafd kan worden, dient men wel nog een mondkapje te dragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het OV, bij personenvervoer, op luchthavens en in vliegtuigen. Ook in het voortgezet onderwijs zal de mondkapjesplicht nog van kracht zijn.

Bij contactberoepen vervalt de mondkapjesplicht, omdat daar een checkgesprek moet plaatsvinden. Kortom, over het algemeen geldt dat wanneer er anderhalve meter afstand gehouden kan worden, is een mondkapje niet verplicht.

Naar boven