Stoma hulpmiddelen

Er zijn diverse hulpmiddelen en stomamaterialen ontwikkeld welke het voor stomadragers een stuk prettiger maken. Bekijk onderstaand al onze verschillende Stomamiddelen of kies een specifieke categorie. Heeft u hulp nodig? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

   

14 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
14 products found
   

14 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
14 products found

Wat is een stoma?

Het woordenboek der Geneeskunde omschrijft de stoma als een "opening die een lichaamsholte verbindt met de buitenwereld". Stoma's zijn nodig wanneer ontlasting of urine uw lichaam niet meer via de natuurlijke weg kan of mag verlaten. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een ontsteking, een tumor of poliep. Ook kan er sprake zijn van aangeboren afwijkingen. Stoma's zijn rood van kleur en gemaakt van slijmvlies en voelen wat vochtig aan. Dit is goed te vergelijken met het slijmvlies in de mond. Omdat ze geen zenuwenuiteinden bevatten, is een stoma zo goed als gevoelloos. Veel pijn zult u er dan ook niet van ondervinden. Ze bevatten daarentegen wel bloedvaten en kunnen daarom, wanneer u er te hard op wrijft, gaan bloeden.

Verschillende vormen en afmetingen

Stoma’s zijn verschillend van vorm. Sommigen zijn rond, anderen ovaal en ook onregelmatige vormen komen voor. Soms steken ze uit, maar ze kunnen net zo goed direct op de huid zitten. Daarnaast verschillen ze in grootte. Wanneer u stomamaterialen en hulpmiddelen gaat aanschaffen, is het van belang om rekening te houden met de vorm en afmeting. Dat geldt trouwens ook voor het doel waarvoor het gemaakt is. Er zijn stoma's voor de dikke darm (colostoma), de dunne darm (ileostoma)en de urineleiders (urinestoma). Welke stomamaterialen het beste passen bij uw situatie hangt dus af van verschillende factoren.

Hulpmiddelen voor een beter leven met een stoma

Voor veel mensen staat het leven volledig op zijn kop nadat er een kunstmatige uitgang op het lichaam is aangebracht. Het kan best even duren voordat u daar helemaal aan gewend bent. U zult moeten leren omgaan met de verschillende stomamaterialen, zoals een stomazakje waarmee de ontlasting of urine wordt opgevangen. De nieuwe situatie vergt ook het nodige aanpassingsvermogen. Zo kunt u misschien bepaalde kleding niet meer zo makkelijk dragen. Het is ook goed mogelijk dat u zich er druk over maakt hoe anderen zullen reageren. Misschien wilt u reacties juist vermijden en probeert u de stoma zo goed mogelijk te verbergen. Gelukkig zijn er voor stomadragers diverse hulpmiddelen verkrijgbaar die bijdragen aan meer comfort.

Welke stoma hulpmiddelen zijn er?

  • Stomacover: is speciaal ontworpen om de stoma te verbergen en is geschikt voor elk type ileo- en colostoma.
  • Stomasafe: zorgt ervoor dat het stomazakje op de juiste plaats blijft zitten en maakt de kans op lekkage een stuk kleiner. Ook is het zakje van buitenaf nauwelijks zichtbaar.
  • Stoma-zwemband: Wie graag onbezorgd naar het zwembad of de sauna gaat, zal veel plezier beleven aan deze speciaal voor stomadragers ontwikkelde zwemband Deze heeft een intern zakje waarin u het stomazakje in kunt opbergen. Hierdoor wordt huidcontact vermeden.
  • StomaHubb: Stoma's moeten regelmatig worden verschoond. De stomaHubb is daarbij een handig hulpmiddel waarbij u uw beide handen vrij hebt om te verschonen. U kunt de Hubb bovendien makkelijk meenemen op reis.
  • Stomaresten verwijderaar: Spray en remover wipes maken het mogelijk om pijnloos kleefresten te verwijderen.
  • Ondergoed: Zowel vrouwelijke als mannelijke stomadragers hebben veel profijt van ondersteunend ondergoed dat bovendien de kans op een stomabreuk sterk vermindert.

Naar boven