Wandelstokken

Wandelstokken maken het mogelijk om comfortabel en veilig te wandelen, voor iedereen. Een wandelstok kopen kan nogal een uitdaging zijn, want wandelstokken zijn er tegenwoordig in de meest uiteenlopende modellen. Je kunt ze opvouwen, uitschuiven of ze kunnen soms zelfs dienstdoen als zitje. Bovendien worden ze gemaakt van verschillende materialen zoals aluminium, kunststof en ja, ook nog van hout. Wandelstokken zorgen voor een goede ondersteuning tijdens het lopen en zijn geschikt voor iedereen die graag een stukje op pad gaat met de benenwagen. Bent u al klaar voor een wandeling met de wandelstok?

   

Artikelen 1 tot 24 van 30 in totaal

 1. 1
 2. 2
Van laag naar hoog sorteren
30 products found
   

Artikelen 1 tot 24 van 30 in totaal

 1. 1
 2. 2
Van laag naar hoog sorteren
30 products found

Waarom een wandelstok gebruiken?

Wandelstokken bieden tal van voordelen en dat geldt echt niet alleen voor ouderen of sportieve (berg)wandelaars. De stok werd in het verleden inderdaad vaak in verband gebracht met mensen die niet zo goed ter been zijn. Zij hebben tenslotte behoefte aan extra ondersteuning. Dankzij het gebruik van de wandelstok voelen zij zich veiliger, comfortabeler en beter in balans. De stok is echter, zoals de naam eigenlijk al zegt, gemaakt om te wandelen en is daarom geschikt voor iedereen die van een flink stuk stappen houdt. Door gebruik te maken van een stok tijdens het wandelen ontlast je je enkels, knieën en rug. Je houdt het lopen daarom langer vol. Daarnaast beweeg je je een stuk stabieler over gladde of ongelijke paadjes en kun je, mocht je uitglijden, de stok gebruiken om de val op te vangen.

 • Wandelstok actief gebruiken. Wanneer je aan het wandelen bent, is het belangrijk dat je de stok op een actieve manier gebruikt. Dit betekent dat je ze bij elke stap stevig op de grond moet zetten zodat je er goed met je armen en bovenlichaam op steunt. Je ontlast op deze manier niet alleen je onderlichaam en je benen, maar je houdt daarnaast je bovenlichaam in vorm.

 • Welke hand gebruik ik? 
  Misschien denk je dat het feit of je links- of rechtshandig bent, bepaalt met welke hand je de stok vasthoudt. Dit is een misvatting. Vooral wanneer je last heb van een van de benen, moet je de stok aan de kant van het goede been houden. Je kunt dan namelijk het 'slechte' been tegelijk met de wandelstok naar voren zetten. Dit zorgt voor ondersteuning en je been wordt hierdoor ontlast. Je gewicht rust dan namelijk voor een groot deel op de stok in plaats van je been.

Verschillende soorten wandelstokken

Opvouwbare wandelstokken

Dit soort stokken zijn ideaal wanneer je regelmatig (met de trein of auto) eropuit trekt. Je kunt ze overal mee naartoe nemen. Je vouwt ze makkelijk op en kunt ze opbergen in een plastic hoes die meestal bij de aankoop wordt bijgeleverd. Opvouwbare wandelstokken zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en lengtes. Ook zijn ze in hoogte verstelbaar. Ze zijn verkrijgbaar met verschillende handvatten zoals een houten handvat in T-vorm, anatomisch voorgevormd handvat of met comfort grip. Bekijk hier ons complete assortiment opvouwbare wandelstokken.

Driepoot wandelstok of vierpoot wandelstok

Wie op zoek is naar extra steun en stabiliteit, beleeft het meeste plezier aan de driepoot wandelstok of vierpoot wandelstok variant. Dit type is dan ook ideaal voor mensen die slecht ter been zijn, maar toch een veilige wandeling willen maken. Dankzij het gebruik van aluminium of carbon zijn deze stokken licht van gewicht. Ook zijn er zwaardere stalen varianten verkrijgbaar. Deze zijn vooral bedoeld wanneer iemand met zijn hele gewicht op de drie- of vierpotige stok wil steunen.

Een voorbeeld van een populaire vierpoot wandelstok is de Hugo vierpoot wandelstok.

Wandelstok met een zitje

Tijdens een wandeling even zitten en uitrusten? Dat is mogelijk dankzij de wandelstokken met een zitje. Dit type is zo ontworpen dat je ze makkelijk in en uit kunt klappen. De zitjes zijn zowel geschikt om er voor een kortere als langere tijd op plaats te nemen. Daardoor kun je op ieder gewenst moment even je rust pakken en hoeft nooit bang te zijn dat je niet even kunt zitten. Dat is wel zo fijn wanneer er onderweg geen zitbanken aanwezig zijn. Uiteraard moet je wel letten op het maximale gebruikersgewicht dat het zitje kan verdragen. Bekijk ons assortiment wandelstokken met zitje.

Een bijzondere wandelstok of hippe wandelstok kopen?

Naast de praktische voordelen van een wandelstok is, hebben veel mensen ook vaker een voorkeur voor een bijzondere of hippe wandelstok, want het oog wilt natuurlijk ook wat als het even kan!

Gelukkig hebben we bij Hulpmiddelwereld ook een aantal hippe en bijzondere wandelstokken in het assortiment. Hier onze 3 hippe, bijzondere wandelstokken:

 1. Wandelstok met kurken handvat Flexyfoot: Flexyfoot is een trendy merk met praktische en hippe wandelstokken. De Flexyfoot wandelstok is een aluminium wandelstok die komt in het blauw of zwart met groene voetjes als patroon. Het handvat van kurk ziet er niet alleen hip uit, maar werkt ademend en geeft verkoeling aan de hand. Daarnaast zorgt de 360 ° draaibare stokdop ervoor dat u zich veilig en stabiel kunt verplaatsen.
 2. Opvouwbare Wandelstok Squares: Deze opvouwbare wandelstok heeft een houten handvat en een geblokt patroon op de stok. De blokjes hebben verschillende kleuren zoals donker- en lichtblauw, groen en zwart voor een hippe look. Deze bijzondere wandelstok is in hoogte te verstellen opvouwbaar, dus daardoor niet alleen hip, maar ook nog praktisch!
 3. Wandelstokken opvouwbaar van Able2: Dit is dezelfde wandelstok als beschreven bij nummer 2 hierboven: Opvouwbaar, in hoogte verstelbaar en.. een hip design! Zie hieronder in welke hippe designs deze wandelstok komt:

Hippe en exclusieve wandelstokken van Able2

Wandelstok kopen; waar moet ik opletten?

 • Veilig verstelsysteemVeel wandelstokken zijn tegenwoordig verstelbaar. Zo kun je de lengte van de stok eenvoudig aanpassen door deze in- of uit te schuiven. Je moet er natuurlijk wel van op aan kunnen dat het systeem veilig is en de stok niet zomaar ongevraagd inschuift wanneer je er druk opgeeft. Hierdoor zou je zomaar je evenwicht kunnen verliezen met alle gevolgen van dien. Let er daarom op dat de uitschuifbare stok een blokkeersysteem heeft dat voldoet aan de veiligheidseisen. 
 • Soort handvat. Om te bepalen welk type handgreep (of handvat) je het beste kunt gebruiken, is het belangrijk om te weten in welke mate je op de stok leunt en of je veel grip nodig hebt. Hoe minder je er op leunt, hoe eenvoudiger de handgreep kan zijn. Gebruik je de stok bijvoorbeeld als steuntje bij een korte wandeling dan is het soort handvat van minder belang dan wanneer je er intensief gebruik van maakt. Heb je meer steun en extra grip nodig, of heb je snel last van je handen, dan kun je veel baat hebben bij een ergonomisch handvat.
 • Soort materiaal. Let ook op het materiaal. Dit is zowel bij de handgreep als de stok zelf van belang. Een plastic handgreep zal sneller glad worden van het zweet. Rubber geeft weer sneller een plakkerig gevoel. Handgrepen van kurk en schuim voelen droger aan. Tenslotte is het soort materiaal van invloed op het feit hoe je in het handvat knijpt tijdens de wandeling. Het materiaal waarvan de stokken zijn gemaakt, is vooral van invloed op het gewicht. Stokken van aluminium of carbon behoren tot de lichtgewicht klasse. 
 • Hoogte van de stok. Om comfortabel te kunnen lopen moet je kiezen voor wandelstokken die zijn afgestemd op jouw lengte. Lopen met een stok van de juiste hoogte zorgt ervoor dat je spieren en gewrichten minder worden belast. Wanneer de hoogte van een wandelstok niet goed is ingesteld kan dit bijvoorbeeld een overbelasting van de schouder tot gevolg hebben. Je kunt dit zelf meten door rechtop te staan met je schoenen aan. Je buigt je ellebogen iets naar voren en laat je armen loshangen. Je meet nu vanaf de bovenkant van je pols tot aan de grond. Dit is de lengte die je nodig hebt voor jouw stok, inclusief handgreep. Om de juiste hoogte te bepalen, kun je meestal ook uitgaan van de helft van je eigen lengte in centimeters met schoenen aan.

Hoe stel ik een wandelstok op de juiste hoogte in?

Zoals je hebt gezien, moet de hoogte van de wandelstokken dus overeenkomen met je lichaamslengte en zo zijn ingesteld dat je lichamelijke klachten zoals pijn in de rug en schouders voorkomt. Voor het instellen van de juiste lengte waardoor je verzekerd bent van optimale steun en comfort kun je gebruik maken van het volgende stappenplan: 
1. Zorg dat je rechtop staat. 
2. Laat je armen ontspannen langs je lichaam naar beneden hangen. 
3. Bepaal aan welke kant je de stok gaat gebruiken. 
4. Zet de stok naast je goede been (Dus niet aan de zijde van het been dat je wilt ontlasten).
5. Let erop dat het handvat zich op dezelfde hoogte bevindt als je handpalm. 
6. Zorg ervoor dat je schouders ontspannen zijn. 
7. Kijk nu of de stok voldoende steun biedt en verander de hoogte wanneer dit niet het geval is. 
8. Test de hoogte uit op verschillende schoenen. De hoogte van je schoenen bepaalt namelijk ook de hoogte waarop je de stok moet instellen. 
9. De hoogte instellen, doe je met behulp van de op de stok aanwezige pinnetjes. Om deze te gebruiken, moet je eerst de draairing losdraaien. Vervolgens kun je het pinnetje induwen en het uitschuifbare deel hoger of lager zetten net zolang tot het pinnetje zich in een van de volgende gaatjes vastklikt. Door de draairing weer stevig aan te draaien, kun je de wandelstok weer veilig gebruiken op de door jou ingestelde hoogte.

Naar boven