Vragen of telefonisch bestellen

02 588 13 01

Nu open tot 17:00

Rolstoelen

Een rolstoel is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Er zijn duwrolstoelen en rolstoel-zelfbewegers. Bekijk voor het kopen van een rolstoel wat voor u de beste optie is. De duwrolstoel heeft kleine wielen achter en is daardoor gemakkelijk bij het rijden in kleine ruimte en is eenvoudiger in te klappen en past in de kofferbak van de meeste auto’s. De persoon die in een duwrolstoel zit kan de rolstoel niet verplaatsen, zelfs niet omdraaien. Dit vinden veel mensen niet prettig. Een rolstoel-zelfbeweger heeft grote wielen achter met een hoepel. Door aan de hoepel te draaien rijdt de rolstoel. Zo kan de persoon in de rolstoel zelf rijden. 

   

22 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
22 products found
   

22 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
22 products found

U vindt hier onder andere rolstoelen van het merk Aqulia, Days, Aktiv, Vitility en Thuasne. Bent u op zoek naar een drempelhulp? Kijk dan eens in de categorie Drempelhulpen, hier vindt u een rolstoelhelling, rolstoel drempel en oprolbare rijplaten.

Een rolstoel voor kortdurend of langdurig gebruik kopen?

Een rolstoel is een oplossing voor personen die niet of moeizaam kunnen lopen. De rolstoelen op deze website zijn met name geschikt voor kortdurend of incidenteel. Voor dagelijks langdurig zitten in de rolstoel is het belangrijk dat de rolstoel op maat wordt aangemeten en voldoende ondersteuning biedt. Wij kunnen ook een rolstoel voor u op maat aanmeten, neem hiervoor contact op met onze klantenservice. 

Bij het kopen van een rolstoel is het belangrijk om op een aantal punten te letten.

 • Is de rolstoel verkrijgbaar in de juiste maat? Bij een rolstoel die intensief gebruik wordt is dit belangrijker dan een rolstoel voor incidenteel gebruik. Belangrijke maten zijn de zitbreedte, zitdiepte, onderbeenlengte en armleuninghoogte. 
 • Het frame van een rolstoel is meestal gemaakt van aluminium of staal. Een stalen rolstoel is zwaarder, maar meestal wel goedkoper. Als de rolstoel veel getild moet worden, bijvoorbeeld in de kofferbak van een auto, dan is het gewicht van de rolstoel wel belangrijk. Op het rijgedrag heeft het gewicht van de rolstoel nauwelijks invloed. De inzittende is immers veel zwaarder dan de rolstoel.
 • De meeste rolstoelen hebben een kruisframe en zijn hierdoor opvouwbaar, zodat ze gemakkelijk mee te nemen zijn. Hierdoor ontstaan er wel wrijving in het frame waardoor een opvouwbare rolstoel zwaarder rijdt dan een rolstoel met een vast frame. Voor standaard gebruik zal dit niet veel uitmaken, maar personen die de rolstoel intensief of sportief gebruiken hebben meestal de voorkeur voor een vastframe rolstoel.
 • De eenvoudige rolstoel hebben een vaste positie van de achteras. Bij de meer geavanceerde rolstoelen kan de plaats van de achteras ingesteld worden. Door deze instelling kan het zwaartepunt van de rolstoel optimaal ingesteld worden. Hierdoor kan deze rolstoel lichter rijden.
 • De meeste rolstoelen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Voor zwaardere personen is er een XL rolstoel. Deze rolstoelen hebben een verstevigd frame.
 • De achterbanden zijn met lucht gevuld of massief. Massieve banden zijn onderhoudsvrij en genieten daarom meestal de voorkeur.
 • Quick Release wielen maken het mogelijk de wielen van het frame te halen, zo kan de rolstoel klein worden gemaakt voor transport.
 • Bij rolstoelen voor incidenteel en kortdurend gebruik is een rugleuningmat voldoende. Wordt de rolstoel intensief gebruikt dan is een rugleuning met spanbanden aan te bevelen.En rolstoel die over deze opties beschikt is deze lichtgewicht rolstoel. Door het aantrekken of laten vieren van de spanbanden kan de ondersteuning in de rug ingesteld worden.
 • De zitting bestaat standaard meestal uit een zitmat met los zitkussen. Eventueel kan het zitkussen vervangen worden door een antidecubitus zitkussen dat beschermt tegen doorzitten.
 • De beensteunen van de rolstoel zijn meestal in lengte verstelbaar. Bij lange of juiste kleine personen is het belangrijk om na te gaan of de  verstelmogelijkheden voldoende zijn. De beensteunen hebben een hakbanden op iedere voetplaat of een kuitband tussen de beensteunen. Deze kuitband moet eerst losgemaakt worden voordat de beensteun verwijderd kan worden.
 • De armsteunen zijn meestal voorzien van kledingbeschermers, zo komt de kleding niet tegen het wiel tijdens het rijden.
 • Armsteunen die afneembaar zijn of weggeklapt kunnen worden vergemakkelijken het in en uit de rolstoel tillen van een persoon.
 • Lange armleuningen zijn gemakkelijk om steun te nemen bij het opstaan vanuit de rolstoel, maar bemoeilijken te zitten aanschuiven aan tafel.
 • Als iemand nog zelfstandig kan lopen maar geen grote stukken, dan is de Rollz Motion een geschikte oplossing. Deze Rolstoel kan zowel als Rollator als Rolstoel gebruikt worden.

De juiste maat rolstoel kopen

Een rolstoel is verkrijgbaar in de verschillende maten. Hoe meer de rolstoel gebruikt wordt, hoe belangrijker het is dat de rolstoel goed past. De belangrijkste maten zijn de zitdiepte en de zitbreedte.

Zitbreedte rolstoel

De zitbreedte is de afstand tussen de armleuningen. Deze wordt bepaald door de heupbreedte. Dit is de breedte van de heupen als iemand zit. (Zie tekening). Dit kan gemeten worden door een meetlint op een stoel te leggen en bovenop het meetlint te gaan zitten en te kijken op hoeveel centimeters u zit. Omdat er rekening wordt gehouden met een dikke jas in de winter is de zitbreedte van de rolstoel twee tot vijf centimeters meer dan de heupbreedte. Is de zitbreedte te klein, dan kunnen er drukplekken aan de dijen ontstaan. Als de zitbreedte te groot is, dan is de kans groot dat u gaat schuiven of scheef gaat zitten. 

Zitdiepte rolstoel

De zitdiepte is de lengte van de bovenbenen, gemeten in zit van de rugleuning tot in de knieholte in zit. Het zitvlak van de rolstoel moet 3 tot 5 centimeter korter zijn dan de zitdiepte zodat de zitting niet irriteert of afknelt in de knieholte. Is de zitdiepte te lang, dan is de kans op onderuitzakken groot. Is de zitdiepte te kort, dan komt er te veel druk op de bovenbenen en extra druk op de voeten. Dit zit niet ontspannen. 

Zithoogte rolstoel

De zithoogte is de lengte van de onderbenen en wordt gemeten in zit met schoenen aan van de knieholte tot op de grond. Deze maat bepaald de lengte van de beensteunen. Meestal zijn de beensteunen in lengte verstelbaar. Omdat de voetplaten niet helemaal op de grond komen, is de zithoogte van de rolstoel hoger dan de zithoogte in een gewone stoel. Is de zithoogte te groot, dan worden de bovenbenen afgekneld en gaan de benen ‘’slapen’’. Bij een te lage zithoogte komt er te veel druk op de zitknobbels en kan er decubitus ontstaan. 

Hoogte van de rolstoel armleggers

De hoogte van de armlegger wordt bepaald door de lengte van de bovenarmen en wordt gemeten in zit van de bovenkant van de zitting of het zitkussen tot aan de onderkant van de elleboog bij een gebogen arm. In een ideale situatie is de armleuninghoogte 1 centimeter hoger dan de maat tussen kussen en elleboog, zodat de arm goed gesteund wordt en de schouder ontlast worden. 

Hoogte van de rolstoel duwhandvatten

De hoogte van de duwhandvatten wordt bepaald door de lengte van degene die duwt. Het meest ideale is om met licht gebogen armen te duwen. Let daarbij op dat degene die duwt rechtop loopt en niet voorover gaat buigen. In dat geval staan de duwhandvatten te laag. 

Rolstoel Accessoires

Naast rolstoelen hebben wij ook een aanbod aan accessoires voor het rolstoelgebruik prettiger en comfortabeler te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende houders verkrijgbaar om op een rolstoel te plaatsen. Hierbij kunt u denken aan fleshouders, telefoon houders, paraplu houders en wandelstok houders.

Ook hebben wij poncho’s en schootkleden speciaal ontwikkeld voor rolstoelgebruikers. Deze zijn snel en makkelijk aan en uit te trekken en ze zijn gevoerd voor extra comfort. Veiligheidsgordels zorgen voor extra veiligheid tijdens het rolstoelgebruik.

Om de rolstoel op te bergen zijn er speciale rolstoel opbergtassen beschikbaar. Om uw spullen makkelijk mee te nemen tijdens een rolstoelrit bestaan er rolstoel rugzakken waar u uw spullen in kunt opbergen. Deze kunnen bevestigd worden op de rugleuning van de rolstoel.

Daarnaast hebben we broeken speciaal ontwikkeld voor rolstoelgebruikers van Be it! by Jenn. De stof van een normale jeans is vaak stug, heeft vervelende knopen of er zitten harde randjes aan. Om dit probleem aan te pakken heeft Be it! by Jenn speciale rolstoelbroeken ontwikkeld. De rolstoelbroeken zijn heerlijk zacht, hebben geen zakken op de achterkant, geen knopen of ritsen aan de voorkant en zijn gemaakt van een zeer soepele elastische stof. Dit allemaal terwijl de rolstoelbroeken er identiek uitzien aan de normale broeken.

Merken Rolstoelen

U vindt rolstoelen in verschillende categoriën, namelijk:  (1) standaard rolstoelen, (2) duwrolstoelen (3) XL rolstoelen, (4) Combinatie Rollator / Transportstoel, (5) Kantelbare rolstoel. Binnen deze categorieën kunt u ook vaker kiezen tussen lichtgewicht en opvouwbare rolstoelen. Deze zijn zeer draagbaar en ideaal om mee te nemen op reis, ze kunnen ook gemakkelijk in een kast worden opgeborgen.Het merk Aktiv biedt verschillende rolstoelen in deze categorie, zoals de Rolstoel Aktiv X2, de Rolstoel Aktiv X3 en de Rolstoel Aktiv X5. De Rolstoel Aktiv X3 en X5 zijn luxere versies van de X2. Zo is de Rolstoel Aktiv X3 in hoogte verstelbaar en kan bij de Rolstoel Aktiv X5 zowel de zithoogte, de zitdiepte en de rughoek worden aangepast. Doordat de voetsteunen en achterwielen afneembaar zijn, is het gemakkelijk om de rolstoel in bijvoorbeeld de kofferbak van een auto te plaatsen. Dit geldt ook voor de Rolstoel Classic Light van Thuasne, het frame weegt slechts 9 kg. Deze rolstoel is verkrijgbaar in verschillende breedtes, waaronder een extra brede versie en er kan zowel voor luchtbanden als massieve banden worden gekozen.

Stalen rolstoelen betreffen altijd robuustere en zwaardere rolstoelen. Het merk Days biedt u de Rolstoel Days en de Kantelbare Rolstoel Days. De eerste rolstoel is inklapbaar, verkrijgbaar in verschillende zitbreedtes, met of zonder neerklapbare rug. De Kantelbare Rolstoel Days heeft tevens een verstelbare rugsteun.

Het merk Aqulia biedt in de categorie rolstoelen de Aqulia Rolstoel, een luxere Rolstoel is Bischoff & Bischoffde Pyro Light Rolstoel. Ook Thuasne is hierin vertegenwoordigd en komt met de Rolstoel Classic DF, welke verkrijgbaar is in verschillende zitbreedtes, waaronder ook een extra breed model. 

De categorie XL rolstoelen zijn speciaal voor de zwaardere gebruikers. Aktiv biedt hier de XL Rolstoel Aktiv X4. Ondanks zijn grootte is deze XL rolstoel makkelijk te vervoeren door zijn lichte gewicht, afneembare onderdelen en de mogelijkheid om de rolstoel in te klappen. De rolstoel van Days, de XL Rolstoel Days, is robuuster, een stuk zwaarder en zeer geschikt voor intensief gebruik.

Trippelstoel

Wanneer het aan kracht ontbreekt in de benen om met behulp van hulpmiddelen binnenshuis te verplaatsen, dan kan er gebruik worden gemaakt van een Trippelstoel. Een Trippelstoel is dé oplossing voor mensen met spier-, gewrichts- of vermoeidheidsklachten. De trippelstoelen van Euroflex hebben een speciaal onderstel die u nog meer ruimte geven op te trippelen. Een trippelstoel is net zoals een sta-op-stoel maatwerk, en deze is dan ook aan te passen naar uw eigen wensen en behoeften. 

Wordt een rolstoel vergoed?

Rolstoelen kunnen worden vergoed door de WMO. Dit zijn vaak de basis modellen. Luxere rolstoelen met meerdere instelmogelijkheden worden vaak niet vergoed. U kunt informatie inwinnen bij uw gemeente vóór aanschaf.  Vergoeding na aanschaf is meestal niet meer mogelijk. 

Naar boven