Vergrootglazen & Loepen

Op het moment dat u tijdens het lezen van een krant of boek het kleine lettertype niet meer goed kunt lezen, biedt een vergrootglas of loep vaak een goede oplossing. Het is namelijk erg vervelend als u bepaalde stukken niet meer goed kan lezen. Soms is een leesbril nog niet nodig, maar kan een vergrootglas wel de hulp bieden die u nodig heeft bij het lezen van een kleiner lettertype. Gelukkig zijn er genoeg verschillende vergrootglazen en loepen in ons brede assortiment die het lezen eenvoudiger maken. 

   

14 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
14 products found
   

14 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
14 products found

Wat is een vergrootglas?

Een vergrootglas of loep wordt vaker gebruikt als hobby gereedschap voor mensen die bijvoorbeeld graag lezen, maar die moeite hebben met kleine letters lezen. Een vergrootglas is een hulpmiddel voor mensen die teksten met een kleiner lettertype of kleine afbeeldingen slechter kunnen lezen en/of zien. Wanneer er behoefte is aan vergroting van deze teksten, kan een vergrootglas de oplossing bieden om beter te kunnen lezen.

Wanneer heb ik een vergrootglas of loep nodig?

De meest bekende signalen zijn dat iemand de krant of een boek verder van zich afhoudt, omdat de letters dan als het ware vergroten. Daarnaast kan het ook zo zijn dat er goed (dag)licht nodig is om iets te kunnen lezen. Symptomen zoals hoofdpijn, vermoeide en branderige ogen of wazig zien kunnen ook een teken zijn.

Een vergrootglas wordt tevens ook vaak gebruikt door biologen, juweliers en horlogemakers om kleine details te kunnen zien.


Welke verschillende vergrootglazen zijn er?

Onze vergrootglazen zijn bedoeld om het lezen van teksten met een klein lettertype voor slechtzienden en senioren te vergemakkelijken. Deze vergrootglazen zullen de teksten vergroten en eventueel verlichten.

Er is een verschil in de grootte van het vergrootglas. Zo vergroot het vergrootglas met ledverlichting een klein stukje tekst terwijl het Vergrootglas Plat of het Vergrootglas op standaard een groter oppervlakte vergroot. Dit is daarom wel een groter vergrootglas maar daarom ook minder handig om mee te nemen dan de kleinere vergrootglazen. Het voordeel is dan wel dat het in een keer grotere teksten en gehele bladzijdes makkelijker leesbaar maakt en daarnaast dus ook de eventuele afbeeldingen uitvergroot.

Vergrootglas met standaard

Zoals de naam, vergrootglas op standaard, al aangeeft heeft dit vergrootglas een handige standaard onder de lens. Met deze vergrootglazen is het ideaal om grotere stukken te lezen, te schrijven, te borduren, naaiwerk of andere werkzaamheden uit te voeren waarbij het belangrijk is klein detail te kunnen zien. Door de draaibare arm kan het vergrootglas op verschillende posities, hoogten en hoeken gebruikt worden. Het vergrootglas hoeft daarnaast ook niet vast gehouden te worden, hierdoor raak je minder vermoeid. Ook voor mensen met trillende handen is dit vergrootglas dan ook uitermate geschikt.

Vergrootglas op zakformaat

Het vergrootglas pocket met licht is speciaal op zakformaat gemaakt zodat deze handig is om mee te nemen. Daarnaast beschikt dit vergrootglas over ledverlichting. De vergrootglazen op zakformaat zijn klein en licht om makkelijk mee te nemen om snel iets te kunnen lezen, zowel binnen- als buitenshuis. Bijvoorbeeld ons vergrootglas 5 in 1 heeft het formaat van een creditcard en beschikt over 5 functionaliteiten. Naast het vergrootglas, bevat het ook een pen, een stylus, een led lampje en een liniaal.

De leeslinialen

De leeslinialen hebben als doel, naast het vergroten van een tekst, ook het makkelijk accentueren van een bepaalde regel. Dit is bijvoorbeeld voor mensen met dyslexie erg handig, hierdoor raak je minder snel kwijt waar je aan het lezen bent en leiden de andere regels ook minder snel af. De leesliniaal is daarnaast ook zeer handig om te bergen en mee te nemen. Wij hebben leeslinialen in verschillende maten, zoals de Schweizer Leesliniaal heeft een lengte van 20 cm en de Vergrootglas leesliniaal heeft een lengte van 31 cm. Zowel voor grotere als kleinere boeken een leesliniaal.


Wat is het verschil tussen een loep en een vergrootglas?

Een loep is een kleine, sterk vergrotende dubbelbolle of halfbolle lens of samenstelling van lenzen. De vergroting van een loep is meestal tussen den 4 en 20 maal. Een grotere, eenvoudige uitvoering van een loep, bestaande uit een enkelvoudige lens en minder vergrotend dan een loep, heet een vergrootglas. Tegenwoordig is het ook zo dat een vergrootglas ook vaak een loep wordt genoemd. Bent u specifiek op zoek naar een loep? Lees hier welke soorten loepen we hebben:

Een loep voor in de hand

Een loep voor in de hand is de meest bekende variant. Zo’n loep is relatief klein en compact. Ze kunnen gemakkelijk meegenomen worden indien gewenst. Sommige van deze loepen hebben ook ingebouwde verlichting. Het voordeel van een loep met verlichting is dat de letters altijd goed belicht zijn en dit tevens ook het contrast vergroot waardoor de letters en cijfers makkelijker leesbaar zijn. 

Een goed voorbeeld van zo’n loep is de Schweizer Okolux LED handloep. Bekijk ons assortiment loepen voor in de hand voor meer keuze. 

Een loep voor op de tafel

Een loep voor op de tafel is ideaal als u tijdens het lezen middels de loep uw beide handen vrij wilt hebben. Bijvoorbeeld als u tussendoor dingen wilt opschrijven. 

Een voorbeeld van zo’n loep is deze loep. Deze loep heeft ook ingebouwde verlichting zodat u ook als het schemert of donker is de tekst goed kunt lezen.

Welke vergroting heb ik nodig?

De juiste vergroting kiezen kan erg lastig zijn. Het is vooral belangrijk te bepalen voor welke grootte van de tekst of het object u wilt bekijken en wat voor u het prettigste werkt. Dit kan een klein vergrootglas zijn die makkelijk mee te nemen is, een leesliniaal om precies bij te houden bij welke regel je bent, een vergrootglas die meteen de gehele bladzijde vergroot of een vergrootglas op standaard zodat er niks vast gehouden hoeft te worden. Daarnaast is het goed om te kijken hoe veel het vergrootglas vergroot. Als u namelijk weinig moeite heeft met lezen maar het graag iets scherper wilt zien, dan is 2 maal vergroten voldoende. Mocht u nu echt moeite hebben met het lezen en het zelf eigenlijk zonder vergrootglas niet eens meer kan lezen, dan kunt u het beste kiezen voor een vergroting van meer dan 2 maal vergroten.


Wordt een vergrootglas of loep vergoed?

Optische vergrootglazen of loepen worden helaas niet vergoed door de zorgverzekeraar. Wanneer u een vergrootglas wilt kopen, maar niet weet welke het beste bij uw situatie past, neem dan gerust contact met ons op voor een advies op maat!

Naar boven