Een fietstrainer verbetert de conditie en versterkt de armen en benen

Een stoelfiets als hulpmiddel om fit te blijven

Een stoelfiets is een steeds populairder hulpmiddel aan het worden. Een stoelfiets helpt u met fit blijven en is ideaal als u niet meer zo mobiel bent. U kunt de stoelfiets gewoon gebruiken terwijl u zit in uw (relax)stoel en een aflevering kijkt van uw favoriete programma. Bent u klaar met uw training? Dan kunt u de stoelfiets makkelijk en eenvoudig opbergen.            De apparaatjes zijn niet zo groot en sommige varianten kunt u zelfs nog inklappen. Zo neemt de stoelfiets ook niet te veel ruimte in beslag. Maar.. Is een stoelfiets nu echt zo gezond? Wat zijn de voordelen? Welke stoelfiets is het beste? En waar kunt u een stoelfiets kopen? U leest het hieronder!

Wat is een stoelfiets?

Een stoelfiets is een hulpmiddel die u helpt fit te houden of fitter te worden. Het is een apparaat waarmee u de fietsbeweging maakt vanuit een stoel om zo onder anderen uw benen te trainen, maar ook uw conditie op peil te houden. Het is een vrij laagdrempelige manier om aan uw lichamelijke conditie te werken. Omdat stoelfietsen vrij kleine apparaten zijn, zijn ze makkelijk op te bergen en uit te halen. Zo kunt u trainen wanneer u wilt.

Voor wie is een stoelfiets geschikt?

Een stoelfiets is in principe geschikt voor iedereen. Maar voor de één is een stoelfiets net wat handiger dan voor de ander. Dit hangt af van de situatie en de omstandigheden. Het vooral ideaal als u minder mobiel bent door bijvoorbeeld ziekte of ouderdom. Verder is een stoelfiets ook steeds gewilder bij mensen met een kantoorbaan. De stoelfiets kunt u eenvoudig tijdens werk onder uw bureau zetten. Zo kunt tijdens het werken de nodige beweging krijgen in plaats van dat u meerdere uren achter elkaar stilzit. Tot slot wordt een stoelfiets ook vaker aanbevolen bij bepaalde revalidatietrajecten of door de fysiotherapeut als u bijvoorbeeld de bloedsomloop in uw benen (of uw armen) meer moet stimuleren.

Een stoelfiets voor ouderen

Een stoelfiets is ideaal voor ouderen. Ouderen zijn vaker wat minder mobiel en zitten veel waardoor ze minder beweging. Dat terwijl beweging juist goed en gezond is! Beweging houdt onze lichaam en geest gezond. Minder bewegen is voor veel ouderen een probleem. Ze willen vaker wel, maar weten niet hoe. Alleen een blokje om wandelen vinden veel ouderen niet prettig en al helemaal niet als het weer minder is. Een stoelfiets is voor ouderen dus een oplossing. Deze kunt u gewoon gebruiken thuis vanuit uw comfortabele stoel terwijl u aan het puzzelen bent of televisie aan het kijken bent. U kunt de stoelfiets gebruiken wanneer het u uitkomt. Alle stoelfietsen die wij aanbieden zijn geschikt voor ouderen, omdat ze makkelijk in gebruik zijn.

Is een stoelfiets gezond?

Een stoelfiets draagt zeker positief bij aan uw gezondheid. De beweging die u maakt bij het gebruik van een stoelfiets zorgt, zoals al eerder benoemd, dat uw bloedsomloop gestimuleerd wordt. Daarnaast kunt u ook de nodige calorieën verbranden met een stoelfiets, mits u de stoelfiets regelmatig gebruikt. U kunt er zelfs mee afvallen als u dat wenst. Maar als afvallen uw voornaamste doel is, let er dan ook goed op dat u uw voeding aanpast. Dat u gezond en gevarieerd eet. De combinatie van gezond eten en regelmatig bewegen is dé formule voor een gezond lichaam en gezonde geest. Daarbij wijzen ook een legio aan studies uit dat regelmatig bewegen bijdraagt aan het voorkomen van verschillende chronische ziektes*. Een stoelfiets kan u helpen bij het regelmatig bewegen aspect.

Een stoelfiets kan dus wel degelijk bijdragen aan uw gezondheid en dat is gelijk ook het voornaamste voordeel van een stoelfiets. Al helemaal als u minder mobiel bent en daardoor een veel andere opties afvallen. Daarbij kan het bij wijze van gewoon gedaan worden vanuit de "luie" stoel en kunt u nog een andere activiteit tussendoor doen, zoals televisie kijken, een boekje lezen of puzzelen. Ideaal dus!

Tip: U kunt de stoelfiets ook gebruiken voor uw armen! Stimuleer de bloedsomloop en train uw spieren in uw armen door de stoelfiets op een tafel te zetten. Pak met uw handen de trappers vast en maak de trapbeweging met uw handen.

Welke stoelfiets is het beste?

Welke stoelfiets het beste is, hangt af van uw wensen. De prijs, robuustheid, hoe makkelijk die op te bergen is en of de stoelfiets statistieken weergeeft op een beeldscherm spelen vaker een rol in de keuze welke stoelfiets u het beste kunt aanschaffen.

Het grootste verschil in de fietsstoelen die Hulpmiddelwereld aanbiedt, is dat de één een beeldscherm heeft waar bepaalde statistieken op weergeven worden en de ander niet. Vindt u het fijn om te zien hoe lang u bezig bent, hoeveel omwentelingen u maakt en hoeveel calorieën u verbrand heeft? Dan is een stoelfiets met een display de beste keuze voor u. Dit kan handig zijn als u bepaalde doelstellingen aan het "fietsen" wilt verbinden en zo kunt u makkelijker uw progressie zien. Indien u geen hieraan heeft, volstaat een stoelfiets zonder display. Als u voor de laatste optie kiest en u vindt prijs een belangrijk aspect dan is de Stoelfiets van Able2 de beste stoelfiets voor u.

Vindt u het fijn om uw prestatie te zien zodat u de mogelijkheid heeft om het bij te houden en uw progressie te zien? Dan is een stoelfiets met een beeldscherm de beste keuze voor u. Hulpmiddelwereld biedt twee soorten stoelfietsen aan met beeldscherm. Zoekt u een stevige en robuuste stoelfiets met beeldscherm? Dan is de Stoelfiets met elektronisch display van Able2 een aanrader.

*Bron: Warburton, D. E., Nicol, C. W., & Bredin, S. S. (2006). Health benefits of physical activity: the evidence.

Ons assortiment Stoelfietsen

Fietstrainer Vitility - 59,95


De fietstrainer van Vitility is gemakkelijk in gebruik. Het zwarte, stalen frame zorgt ervoor dat het een robuust en stevig product is. De Vitility Stoelfiets is inklapbaar en daardoor makkelijk op te bergen. Door aan de zwarte knop te draaien kunt u de weerstand aanpassen.

Afmetingen: 53 x 41 cm
Gewicht: 2,6 kg
Weerstand aan te passen: Ja
Display: Nee
Inklapbaar: Ja

Bekijk deze stoelfiets

Fietstrainer Able2 - 34,95


De fietstrainer van Able2 is ook gemaakt van staal en is ook makkelijk op te bergen en uit te halen. De Able2 stoelfiets wordt geleverd in 3 onderdelen en dient in elkaar gezet te worden middels 2 handschoenen. Het is dus gemakkelijk te monteren. Middels de zwarte knop is de weerstand aan te passen.

Afmetingen: 54 x 40,5 x 21 cm
Gewicht: 2,2 kg
Weerstand aan te passen: Ja
Display: Nee
Inklapbaar: Nee

Bekijk deze stoelfiets

Fietstrainer met elektronisch display (Aqulia) - 32,95

De Fietstrainer met elektronisch display van Aqulia heeft als grootste voordeel dat het met een display komt die statistieken weergeeft. Deze heeft de tijd, activiteit, omwentelingen per minuut en calorieverbranding weer. Dit zou handig kunnen zijn om te zien of u goed bezig bent tijdens de workout of dat u misschien nog bijsturing nodig heeft.
Ook hier is de weerstand aan te passen met de zwarte knop.

Afmetingen: 45 x 40 x 28 cm
Gewicht: 2,4 kg
Weerstand aan te passen: Ja
Display: Ja
Inklapbaar: Ja

Bekijk deze stoelfiets

Aidapt stoelfiets met display

Aidapt stoelfiets met display - 29,95


De Aidapt stoelfiets komt met een display waarbij u gemakkelijk de omwentelingen en stappen per minuut, de tijd en het aantal verbrande calorieën kunt aflezen. De weerstandsknop biedt de mogelijkheid om de weerstand tijdens het trappen af- of op te schalen. Het design is grijs met zwart en u kunt de stoelfiets inklappen en opbergen.

Afmetingen: 37,5 x 49,5 x 23,5 cm
Gewicht: 2,5 kg
Weerstand aan te passen: Ja
Display: Ja
Inklapbaar: Ja

Bekijk deze stoelfiets

Able2 stoelfiets met display

Able2 stoelfiets met display - 52,95


Able2 heeft ook een stoelfiets variant met display. Hier kunt u de tijd, activiteit, calorieverbranding en omwentelingen per minuut zien. Met de zwarte knop kunt u gemakkelijk de weerstand aanpassen. Ook deze stoelfiets is makkelijk in te klappen. Tevens zorgen de geribbelde voetjes ervoor dat deze stoelfiets niet makkelijk verschuift tijdens het gebruik.

Afmetingen: 50 x 40 x 30 cm
Gewicht: 2,35 kg
Weerstand aan te passen: Ja
Display: Ja
Inklapbaar: Ja

Bekijk deze stoelfiets

Jennifer legt uit: De stoelfiets!

Train uw conditie en stimuleer uw bloedsomloop
 

Naar boven