Puzzels voor ouderen

Puzzels voor ouderen zijn puzzels speciaal ontworpen voor senioren en slechtzienden met een goede leesbaarheid. Dit houdt in dat ze puzzels extra grote letters en cijfers bevatten. Ook zijn de puzzels op een A4 formaat gedrukt en is het contrast tussen de achtergrond (wit) en de letters en cijfers (zwart) groot wat de leesbaarheid ook ten goede komt.

We bieden verschillende soorten puzzels aan, zoals de populaire puzzels Sudoku, Doorloper en Kruiswoordpuzzel. Bestel snel en verveel u geen moment meer! Niet bekend met een van deze puzzelvarianten? Lees onderaan de pagina hoe de uitleg van de puzzels.

   

4 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
4 products found
   

4 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
4 products found

Welke puzzels voor ouderen zijn er?

Bij Hulpmiddelwereld bieden we verschillende soorten puzzels voor ouderen aan. Ouderen hebben vaker last van slecht zicht en kunnen bij alledaagse puzzels vaker de letters en cijfers niet meer goed lezen. Daar heeft Slechtziend rekening mee gehouden. Ze hebben verschillende puzzels ontworpen met extra grote letters en cijfers zodat ouderen en mensen met slecht zicht ook lekker ontspannen kunnen puzzelen.

Slechtziend heeft een aantal Grootletter puzzels die wij aanbieden:

Bent u op zoek naar spelletjes geschikt voor meerdere personen? Neem dan eens een kijkje bij onze houten spellen en speelkaarten, ook speciaal voor ouderen.


Kruiswoordpuzzels uitleg

Bij kruiswoordpuzzels is het de bedoeling dat in de lege vakjes woorden worden ingevuld. Deze woorden kunnen horizontaal of verticaal worden ingevuld. De woorden die hier, verticaal of horizontaal, moeten worden ingevuld, hangt af van het bijbehorende, relevante woord op de andere pagina.

Op de andere pagina staan twee rijen met woorden. Een rij voor de woorden die horizontaal moeten worden ingevuld en een voor woorden die verticaal moeten worden ingevuld. Voor elk woord staat een cijfer. Dit cijfers vindt u terug in de lege vakken. Het antwoord van dat woord moet dan worden. ingevuld in die (horizontale of verticale) rij.

Kruiswoordpuzzel voor ouderen voorbeeld


Sudoku puzzel uitleg

De Sudoku traint de hersenen en zorgt voor rust. De letters zijn extra groot gemaakt om het beter zichtbaar aan te tonen. Daarom is deze sudoku zeer geschikt voor ouderen en dementerende ouderen.

Een Sudoku puzzel bestaat uit 9 blokken van steeds 3x3 vakjes. Het is de bedoeling dat u het schema kloppend gaat maken. In elk vakje hoort een getal van 1 tot en met 9 te staan. U mag een zelfde getal niet dubbel gebruiken per rij, kolom of blok. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk in elke rij, kolom en blok de nummers 1 t/m 9 één keer voorkomen. Er staan alvorens vaker ongeveer 30 ingevulde nummers die u op weg helpen met het invullen van de Sudoku. Concentratie, doorzettingsvermogen en logisch nadenken is de succesformule bij het succesvol invullen van een Sudoku. Succes!

Sudoku puzzel voor ouderen voorbeeld

3 handige Sudoku tips:

Tip 1: Focus op een getal die vaak voorkomt of op een blok, rij of kolom die al bijna vol is

Tip 2: Maak aantekeningen in de hoeken van de vakjes. Vul de antwoordmogelijkheden in en streep deze af als ze ondertussen afvallen. Uiteindelijk blijft er één mogelijkheid over.

Tip 3: Werkt vanuit dezelfde hoek naar het midden


Doorloper puzzel uitleg

Bij een Doorloper puzzel is het de bedoeling dat je woorden aanvullend achter elkaar van zowel van boven naar beneden als naar links naar rechts worden ingevuld. Het is een soort kruiswoordpuzzel idee, maar dan zonder de zwarte vakken, wat het lastiger maakt dan een kruiswoordpuzzel. De cijfers bij de omschrijvingen corresponderen met de cijfers bij het diagram. Deze grootletter doorloop puzzel XL voor ouderen bevat extra grote vakjes. En alles is te zien op een bladzijde zodat u niet hoeft te bladeren. Daarom is deze zeer geschikt voor ouderen.

Doorloper puzzel voor ouderen voorbeeld

3 handige Doorloper puzzel tips:

Tip 1: Begin met het lezen van alle omschrijvingen. Er zitten vaker makkelijkere starters in de omschrijvingen die u goed op weg helpen.

Tip 2: Begin aan de rand van het diagram met ‘zekere’ oplossingswoorden.

Tip 3: Kijk of er tussen de omschrijvingen anagrammen zitten. Deze zijn vaker wat makkelijker en handig om mee te beginnen

Naar boven