Aantrekhulpen steunkousen

Therapeutische elastische kousen, in de volksmond ook wel elastische kousen of steunkousen genoemd, zitten heel strak om het been. Het aan- en uittrekken van deze kousen gaat daardoor erg moeilijk. Om het aantrekken gemakkelijker te maken zijn er hulpmiddelen op de markt.

Aantrekhulpmiddelen voor elastische kousen zijn onder te verdelen in 2 soorten: Hulpmiddelen die de weerstand verlagen van de kous op het been en hulpmiddelen die de arm verlengen waardoor bukken niet meer nodig is.

   

12 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
12 products found
   

12 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
12 products found

Aantrekhulpmiddelen voor elastische kousen

Er zijn verschillende soorten weerstand verlagende hulpmiddelen. De puntzak  (Easyslide)
De puntzak is gemaakt van zeildoek en kan een open of gesloten puntstuk hebben. Het zeildoek is van een glad materiaal met een speciale coating. De puntzak wordt eerst over de voet aangetrokken en daarna wordt de kous aangetrokken. De puntzak verlaagt de wrijving waardoor de strakke kous makkelijk over het been glijdt. De puntzak  is in verschillende maten verkrijgbaar. De puntzak met een open punt is geschikt voor kousen met gesloten teenstuk. Aan de bovenkant zit een lus, hieraan kan de puntzak naar boven toe weg getrokken worden. De aantrekhulp met gesloten punt is geschikt voor kousen met een open teenstuk. Aan het puntstuk bevindt zich een lus, die bij de tenen uit de kous steek. Aan de lus kan het aantrekhulpmiddel richting de voet weg worden getrokken. De flexibele kokervormige aantrekhulp (Doff ’n Donner)Met deze zachte, dubbelwandige rol kan de kous over het been worden gerold. Het hulpmiddel kan geleverd worden met een koushouder, hier kan de kous over uitgerold worden. De houder is met een zuignap op een tafel te bevestigen. Dit hulpmiddel kan ook gebruikt worden voor het uittrekken van de kousen en is geschikt voor elastische kousen met open en gesloten teenstuk.

Het  armverlengend (aantrekhulpmiddel bestaat uit een frame van metaal. De kous wordt over het uiteinde van het frame gespannen. Aan het andere uiteinde kan de aantrekhulp vastgehouden en opgetrokken worden. Sommige aantrekhulpen zijn voorzien van rubber bollen of ringen, dit voelt prettiger aan bij contact met de huid

Wanneer gebruikt u een aantrekhulp?

Het aantrekken van elastische kousen is voor iedereen een zware en belastende bezigheid. Daarom is het aan te bevelen om altijd een aantrekhulpmiddel te gebruiken.

Het aantrekhulpmiddel dat de weerstand verlaagt is bruikbaar voor mensen die zelf de elastische kousen aantrekken, maar hier problemen mee hebben omdat ze te weinig kracht hebben. Ze moeten wel goed kunnen bukken. Deze hulpmiddelen zijn ook geschikt om het aantrekken van de elastische kousen bij een ander te vergemakkelijken. Dus voor de zorgverlener. Door het gebruik van dit hulpmiddel is het aantrekken van de elastische kousen voor beiden minder belastend. De puntzak met open punt  en de flexibele kokervormige aantrekhulp zijngeschikt voor mensen die niet of beperkt kracht kunnen zetten ter hoogte van de tenen.  Het hulpmiddel wordt immers bovenaan uit de kous getrokken. De aantrekhulp met gesloten punt is alleen geschikt voor kousen met een open teenstuk en vraagt wel dat mensen kracht kunnen zetten bij de tenen. Het hulpmiddel wordt namelijk door het open teenstuk uit de kous getrokken

Bij het kopen van een aantrekhulp is het belangrijk om op een aantal punten te letten.

  • Met speciale antislip handschoenen kan de kous glad gestreken worden door over de kous te wrijven.
  • Als de hiel van de kous omhoog schuift bij het aantrekken kan deze weer op de plaats gebracht worden door met de voet over een anti-slipmatje (link invoegen) op de vloer te bewegen. Bukken is hierdoor minder lang noodzakelijk.
  • Bij een kous tot over de knie kunt u een verlengstuk voor het hulpmiddel gebruiken; de Slidex (link invoegen) 

Onderstaand een overzicht waarvoor de Arion producten gebruikt kunnen worden

  • Aantrekken Steunkousen met open teenstuk > Arion Easy Slide 
  • Aantrekken Steunkousen met gesloten teenstuk > Arion Magnide
  • Aantrekken Steunkousen Arm > Arion Easy Slide Arm
  • Uittrekken Steunkousen met open en/of gesloten teenstuk > Arion Easy Off
  • Aan- en Uittrekken Steunkousen met open teenstuk > Arion Sim Slide / Easy Slide + Easy Off
  • Aan- en Uittrekken Steunkousen met gesloten teenstuk > Easy Slide Caran + Easy Off

Naar boven